Szilárda
0 °C
6 °C

Nem számít gyors javulásra a Nokia

Napi Gazdaság
2003.11.26. 08:57
A világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a finn Nokia Oyj nem tudta meggyőzni a befektetőket sem növekedési stratégiájának bemutatásával, sem azzal, hogy megerősítette korábbi előrejelzését, amely szerint a folyó negyedévben a részvényenkénti nyereség 0,21-0,23 euró között lesz.

Jorma Ollila vezérigazgató szerint a Nokia pár hónapon belül eléri a negyven százalékos részesedést a jelenleg évi 237 milliárd dollár (200 milliárd euró) értékű piacon, ahol a felhasználók száma 2008-ra eléri a 2 milliárdot.

A Nokia a jövő év közepétől számol a harmadik generációs készülékek értékesítésének jótékony hatásával. Az idén négymilliárd dollárt költenek kutatásra és fejlesztésre, és céljuk az árbevétel évi 10 százalékos növelése, amit egyre inkább a beépített szoftverek fejlesztésével kívánnak elérni, mert az olcsó készülékek gyártói a felhasználók által elvárt, egyre kifinomultabb tudású készülékek miatt nem lesznek képesek állni a versenyt. Az elemzők szerint azonban a Nokia aligha lesz képes emelni átlagos eladási árait, így 5-6 százaléknál nagyobb árbevétel-növekedés aligha képzelhető el jövőre.