Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Áramköri lapok a Bridgestone gumigyárból

MTI
2003.12.02. 15:00
A legnagyobb japán gumiabroncs-gyártó vállalat, a Bridgestone Corp. kiterjeszti tevékenységét a félvezető lapkák gyártására is, és 2004 második felében már meg is kezdi a kísérleti termelést. 2010-re már havi tízezer darab szilícium-karbid lemez gyártását és évi 10 milliárd jen (91 millió dollár) értékesítési árbevétel elérését tervezi. Mindez mindössze fél százalékát tenné ki a konszern kétezer milliárd jenes éves értékesítési árbevételének.

A Bridgestone forgalmának jelenleg mintegy 20 százaléka származik a nem gumiabroncsgyártással összefüggő tevékenységekből, olyanokból mint egyéb gumitermékek, valamint a félvezető gyártásban használt kerámia alkatelemek.

A szilícium-karbid lapkák a sokkal nagyobb hőálló képességgel rendelkeznek és magasabb feszültség kezelésére képesek mint a hagyományosak. Főként távközlési és autóelektronikai célokra használt nagyteljesítményű integrált áramkörökben kerülnek felhasználásra. A piacot jelenleg az amerikai Cree Inc. uralja. Szilícium-karbid lapka gyártását tervezi még a japán Nippon Steel Corp., valamint a Hoya Corp. is.