Gerzson
-3 °C
3 °C

Ázsiában programoztat az IBM

Napi Gazdaság
2003.12.16. 07:56
Az IBM Corp. arra készül, hogy számítástechnikai szolgáltatási üzletágából közel ötezer programozói állást áttelepít Ázsiába. A Wall Street Journal értesülése szerint a hivatalosan még nem bejelentett terv értelmében 4730 munkahely szűnik meg a világ vezető számítógépgyártójának amerikai telephelyein, s kerül át legnagyobbrészt Indiába és Kínába.

Az IBM világszerte 315 ezer embert foglalkoztat, az alkalmazottak több mint fele a szolgáltatási üzletágban dolgozik. A megszűnő munkahelyeken dolgozóknak több héten át maguknak kell betanítaniuk ázsiai "utódjaikat", ezt követően 60 napjuk van arra, hogy valamely másik IBM-részlegnél állást találjanak, ami azonban bajosnak ígérkezik, mert a társaságnál jelenleg nincs munkaerő-felvétel. A szóban forgó programozók évi 75-100 ezer dollárt keresnek, míg egy indiai szoftvermérnöknek csak 10-20 ezer dollárt kell fizetni.

Az International Data Corp. piackutató cég szerint az amerikai vállalatok eddig az összes információtechnológiai szolgáltatási állás 5 százalékát telepítették külföldre, de 2007-re ez az arány 23 százalékra nő.