Alfréd
-2 °C
2 °C

Vörös és kék lézerrel is olvas a NEC DVD-je

MTI
2003.12.18. 11:01
A japán NEC Corp. bejelentette, hogy olyan optikai lemezmeghajtót fejlesztett ki, amely egyaránt képes mind a jelenleg használatos, mind pedig a fejlesztés alatt álló, következő generációs DVD lemezek olvasására és írására. A berendezésben a világ első olyan optikai feje található, amely a jelenlegi DVD-k olvasására és írására használt vörös lézert, valamint a kialakítás alatt lévő DVD-k olvasására és írására alkalmazandó kék lézert is tartalmazza.

A NEC arra számít, hogy terméke valamikor 2005-ben kerül majd kereskedelmi forgalomba, de az indítás nagyban függ az akkor majd kapható következő generációs DVD-k számától. A NEC első termékei valószínűleg személyi számítógépekben jelennek majd meg. A Sony Corp. idén kezdte meg árusítani a világ első olyan DVD-felvevőjét, amely a kék lézer technológiát alkalmazza.

A Sony tagja annak a konzorciumnak, amelyben a világ legnagyobb elektronikai gyártói - mint a Philips, vagy a Panasonic márkát gyártó Matsushita Electric Industrial Co. Ltd - szövetkeztek a Blu-ray-nek nevezett technológia támogatására. A NEC és a Toshiba másféle szabványt használ: a HD-DVD-nek nevezett technológia a múlt hónapban nyerte el a mintegy 220 elektronikai és médiavállalatot tömörítő DVD Forum támogatását.