Emőke
-4 °C
9 °C

Folytatódik az Árpád-kori falu feltárása

MTI
2003.12.30. 15:34
Jövőre folytatódik a Budapest melletti Árpád kori falu, Kána feltárása, az ásatásra illetve a leletmentési munkákra a tervek már elkészültek, közölte az ásatásokat végző Budapesti Történeti Múzeum munkatársa kedden az MTI-vel. Az 1100-as években kialakult település maradványaira Budaörs közelében, a Hosszúréti patak mentén, egy leendő lakópark építését megelőző kötelező régészeti feltáró munka során találtak, mondta Terei György. Különösen értékes leletegyüttesről van szó, hiszen középkori falut ilyen épségben még sehol sem találtak, emelte ki.

Mint elmondta, régi iratokból ki lehetett következtetni, hogy a falu neve Kána volt, és valószínűleg érintetlenül vészelte át a viharos évszázadokat, így például az 1241-es tatárjárást is. A település feltehetően az 1300-as években néptelenedett el. Az eddig feltárt házak - a kor építészeti szokásai szerint - hozzávetőleg tíz négyzetméteresek. Félig a földbe vannak süllyesztve, tetejüket vesszőből, ágakból készült sátortető borította. A falu mellett húzódó temetőt is megtalálták, eddig 150 sírt tártak fel, közölte Terei György.

Jövőre további épületek, a temető még föld borította részei és a kánai templom feltárása a legfőbb feladat, fűzte hozzá a régész. Valószínűleg egy római stílusban készült épületről van szó, amelynek körvonalai már a felszínre kerültek. Ugyanakkor a megtalált ezernyi értékes leletanyag - kés, szőlőmetsző, nyílhegy, kardmarkolat, edények, szerszámok - pontos számbavétele, feldolgozása is a szakemberekre vár. Ezek a tárgyak a történeti múzeumban lesznek majd láthatók. Ugyancsak megmarad az utókornak a feltárás után, eredeti helyén a templom is, közölte Terei György.