Szilárda
0 °C
6 °C

A Siemens csökkenti részesedését az Infineonban

MTI
2004.01.12. 11:45
A német Siemens nehézipari és mobiltelefon-gyártó vállalat tovább csökkenti részesedését az Infineon félvezető-gyártóban, ezúttal a forgalomképes részvények 20,8 százalékát értékesítve. A Citigroup bankban hétfőn közölték, hogy a Siemens megbízásából 150 millió Infineon részvényt adnak el 12,00-12,25 euró közötti áron intézményi befektetőknek, összesen körülbelül 1,9 milliárd euróért.

A Siemens szerint az értékesítésből körülbelül 600 millió eurós egyszeri profit számolható el. A legutóbbi Infineon-értékesítésből, 2002 tavaszán, a Siemensnek ugyancsak 604 millió eurós egyszeri haszna volt. A Siemensnek 18,9 százaléka marad az Infineonban, és vállalta, hogy fél évig nem ad el belőle többet. Az Infineon eredetileg a Siemens egysége volt, néhány éve leválasztotta, és fokozatosan csökkenti a részesedését belőle.

Az Infineon maga decemberben 27,5 millió részvény erejéig új részvények kibocsátását kezdeményezte. Kilenc negyedéven át tartó veszteségsorozat után a német Infineon, a nagyságra második európai és a világon a hatodik félvezetőgyártó 67 millió eurós működési nyereséget (EBIT) ért el az üzleti éve szeptemberrel zárult utolsó negyedében. Az előző negyedben 116 millió eurós működési vesztesége, egy évvel azelőtt 295 millió eurós működési vesztesége volt. Az új üzleti első negyedének eredményeit még nem közölték.