Emőke
-4 °C
9 °C

400 millió éve élt rovarok

MTI
2004.02.13. 15:53
Rovarok már több mint négyszáz millió évvel ezelőtt mászkáltak a földön, számoltak be Kansas állam egyetemének kutatói, Michael Engel és kollégája, David Grimaldi a Nature című brit tudományos folyóiratban.

A két amerikai kutató analizálta egy Skóciában talált Rhyniognatha hirsti elnevezésű rovar kövületét. A lelet "állának" struktúrája azt mutatja, hogy egyértelműen rovarról van szó, mégpedig az eddig ismert legöregebbről.

A kutatók szerint a rovarok nagy valószínűséggel 408-438 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Ezáltal az első állatok közé sorolhatók, amelyek elhagyták a vizet, hogy meghódítsák a szárazföldet. Ez segíthet megmagyarázni ennek az állatcsoportnak bámulatos elterjedtségét és sokrétűségét is, állítják a kutatók. Eddig a rovarok öregségi rekordját egy New Yorkban talált, 379 millió éves kövület-pár tartotta.

A Skóciában talált rovar ugyan képtelen volt repülni, de a Rhyniognatha néhány tulajdonsága ennek ellenére azonos volt szárnyas rovarokéival. Ez arra utal, hogy ezeknek az állatoknak előbb fejlődhettek ki a szárnyaik, mint ahogyan azt paleontológusok eddig feltételezték.

Skócia valóságos El Doradója a kövületeket gyűjtőknek. Nemrégen bukkant rá ott egy amatőr paleontológus egy ezerlábú 428 millió éves kövületére, az eddig ismert legöregebb levegőt belélegző állatéra. Az ezerlábúak nem tartoznak a mindig hat lábú rovarokhoz.