Alfréd
-2 °C
2 °C

Tiltakozás a nyomtatók reprográfiai díjterhelése miatt

MTI
2004.02.17. 14:38
Több informatikai érdekképviselet is tiltakozik azért, mert a nyomtatókra is kiterjesztené reprográfiai díjfizetési kötelezettséget a kormányzat. Jogilag aggályos, az információs társadalom építésére nézve pedig hátrányos ez a tervezet, mondta Dombi Gábor, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) főtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Dombi Gábor elmondta: a nyomtató a törvényi szabályozás alapján nem reprográf eszköz, és használata nem is alkalmas sokszorosításra. Emellett az unió egyetlen országában sem terhelik ilyen díjjal a nyomtatók árát.

Magyarországon a díj bevezetése miatt átlagosan 15 százalékkal emelkedhet a nyomtatók ára, mondta a főtitkár. Mivel azonban a reprográfiai díj fix összegű, ezért egy kisebb értékű nyomtatónál az árváltozás több mint 60 százalék is lehet. A fórum számításai szerint éves szinten 2,4 milliárd forint többlet költséget jelentene a díj bevezetése a nyomtatót vásárlóknak.

A reprográfiai díjat az illegálisan másolt művek kompenzációjára találták ki. Az Inforum főtitkára úgy látja a nyomtatóknál főleg az internetről letöltött tartalmak miatt akarják leginkább bevezetni ezt a díjat. Véleményük szerint ugyanakkor ezt a problémát a digitális jogkezelés eszközének bevezetésével meg lehet oldani. Az Inforum megállapításaival egyetért az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), és a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) is, mondták a két szervezet megjelent képviselői.