Géza
-12 °C
-4 °C

A Mydoom vezeti a vírustoplistát

2004.02.17. 14:59
A Kaspersky Labs tapasztalatai alapján vitathatatlanul a Mydoom vezeti a januári víruslistát. A féreg január 27-én jelent meg, és az összes fertőzés több mint háromnegyedéért felelős. Valójában a Mydoom féreg egy hét alatt megdöntötte az előző évi vezető, a Sobig.f féreg statisztikáit. Három másik újonc is van a legjelentősebb húsz között: a Beagle, a Swatch.b és a Dumaru.j. A Beagle a január közepi támadásával a táblázat élére kerülhetett volna, ha nem lett volna a Mydoom féreg. A Swatch.b makrovírus megjelenése a Top 20 listáján különösen figyelemre méltó, mivel a férget először 2003. szeptemberében észlelték, de ez az első alkalom, hogy felkerült a Top 20 listára.

Nehéz megmondani, miért került bele az értékelésbe a Swatch.b; azonban két másik makrovírus is megjelent a legjelentősebb húsz vírust tartalmazó listán, amely láthatólag megerősíti az MS Word-makrovírusok eltűnéséről származó híresztelések elhamarkodottságát. A Dumaru legújabb verziója, a Dumaru.j az utolsó új féreg a január havi listán. Ez a négy új vírus és a visszatérő Lentin.g teljes mértékben kiszorította a hagyományos fájl típusú vírusokat és hátsó ajtókat.

A Mydoom.a könnyen félrelökte az előzőekben vezető Swem és Mimail.c férgeket. Ezalatt a Sober.c az eredeti Sober vírus nyomában jár: A Sober.a a hatodik helyről indult, felkerült a negyedik helyre, végül teljes egészében eltűnt a húsz legjelentősebb vírus közül. A Sober.c a hatodik volt decemberben, jelenleg a negyedik helyen áll. Az előző évi vezető Sobig.f még mindig nem adta fel. A Sobig kilencedik volt decemberben, és januárban is ugyanezt a helyet foglalja el. Ez különösen érdekes, mivel a Sobig.f féreg hatástalanítását korábban 2003. szeptember 10-re tűzték ki.