Lehel
17 °C
27 °C

Csak az e-hulladék tizede hasznosul újra

MTI
2004.03.01. 12:45
Magyarországon évente 100-120 ezer tonna elektromos és elektronikai veszélyes hulladék keletkezik, ám ennek csak a 10 százalékát hasznosítják újra, mondta a Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet osztályvezetõje hétfõn az MTI-nek, a témával foglalkozó budapesti nemzetközi konferencián.

A Green Electronics elnevezésû konferencia alkalmából István Zsolt elmondta, hogy Magyarországnak is hamarosan csatlakoznia kell az Európai Unió irányelvéhez, mivel 2004. augusztus 13-ig valamennyi tagállamnak a jogrendje részévé kell tennie az Európai Parlament és Tanács tavaly januárban elfogadott, az elektromos és az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos irányelvét.

Az uniós elõírások szerint ezen hulladékok visszagyûjtése és újrahasznosítása alapvetõen a gyártók és az importõrök feladata. A gyártóknak és az importálóknak nemcsak a gyûjtõpontoktól kell megszervezniük az ilyen hulladékok elszállítását, hanem az újrahasznosítását is meg kell oldaniuk.

Zsolt István kifejtette, hogy a hulladékgazdálkodási törvény alapjaira épülve újabb jogszabályok születnek meg az idén, így például az autóroncsokra és az elektromos elektronikai hulladékkal kapcsolatosak is. A szakember elmondta, hogy az idén augusztusban kormányrendelet, illetve miniszteri rendelet jelenik meg majd arról, hogy hogyan kell visszagyûjteni az elektromos és elektronikai hulladékokat.