Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Iskolások modellezik a Mars-utazást a gánti bányagödrökben

MTI
2004.03.04. 15:19
Iskolás fiúk és lányok modellezik péntektől vasárnapig, hogyan lehet hozzászokni az űrben uralkodó körülményekhez - nem a vörös bolygón, hanem a Székesfehérvárhoz közeli Gánt környékén, a Bauxitföldtani Park bányagödrének vörös homokkal borított, holt vidékén. Nem csupán Magyarországon modellezik a talán negyed század múlva - vagy még előbb - induló Mars-expedíciót, a sok hónapig tartó, rendkívüli utazás és kutatás körülményeit a fiatalok. A nemzetközi Mars Society - amelynek tagja a Gántra készülődő magyar csoport is - az Északi-sarkkörön fekvő Devon-szigeten és az Egyesült Államok sivatagos vidékein rendez táborokat a marsira emlékeztető környezetben.

Az egymást váltó diák-kutatócsoportok péntektől vasárnap estig táboroznak a gánti óriás meddőhányók és bányagödrök között, ahol a viszonyok emlékeztetnek a Mars vörös szemcsékkel borított felszínére. Tagja a nyolcfős diákexpedíciónak Turczi Dávid, aki egy nemzetközi űrkutatási pályázat egyik nyerteseként vendégeskedett az Egyesült Államokban a NASA-nál, továbbá Gaál Bernadett, akit két éve, másodikos gimnazistaként hívott meg az Egyesült Államok űrkutatási hivatala.

A modellezés gyakorlati tudományos tréning, amelyben modern műszerekkel felszerelkezve dolgoznak az ifjú kutatók. Tudják, hogy a Mars kis nyomású, széndioxidos légköre és a csekély nehézségi erő például nem modellezhető földi körülmények között. Az expedíciót az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban működő Supernova Csillagászat-Űrkutatás szakkör dolgozta ki.