Boglárka
19 °C
35 °C

Stagnál az online kereskedelem

Napi Gazdaság
2004.03.16. 09:14
Az Unióban élő vásárlók messze nem élnek az elektronikus kereskedelem nyújtotta lehetőségekkel, derült ki az Eurobarométer közvélemény-kutató legfrissebb jelentéséből, amelyet az európai fogyasztók napja alkalmából tartott tegnapi dublini konferencián hoztak nyilvánosságra.

Az EU lakosságának csupán tizenhat százaléka vásárol online áruházban. A lehetőséggel nem élők negyede bizalmat és főként a visszaéléstől fél, de arról sincsenek meggyőződve, hogy kellő tájékoztatást kapnak a kiválasztott portékáról. Sokan azért idegenkednek az interneten kínált árutól, mert szükségét érzik a tárgy fizikai észlelésének. Viszont az is igaz, hogy a megkérdezettek 57 százalékának nincs is hozzáférése internethez.

Az EU elnöksége elsősorban a megbízhatóság növelésével akar kedvet csinálni az elektronikus kereskedelemhez, amelynek persze része a szolgáltatások elérhetősége is. David Byrne, az EU brüsszeli bizottságának fogyasztóvédelemért felelős tagja még idén új törvénykezési és felügyeleti javaslattal áll elő annak érdekében, hogy legalább a biztonsági megfontolások miatt ódzkodókat megnyerjék az online vásárlásnak.