Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Brüsszel a Microsoft ellen ítélt

Napi Gazdaság
2004.03.16. 09:35
Az Európai Unió tagállamainak versenyhatósági szakértőiből álló testület egyhangúlag jóváhagyta a brüsszeli bizottság határozattervezetét, amely üzleti változtatásokra kényszeríti a Microsoftot. A kiszivárgott információk szerint a dokumentum két ponton ítéli versenyellenesnek a szoftvercég piaci gyakorlatát: az egyik a Windows és a Media Player egybeépítése, a másik az operációs rendszerre vonatkozó információk megosztása.

A tervezet értelmében a vállalatnak a jövőben két különböző Windowst kell szállítania, egyet a médialejátszóval, egyet anélkül. A másik rendelkezés szerint a társaság köteles Windowszal kapcsolatos információkat biztosítani a rivális szoftvergyártóknak, amelyekkel ezek optimalizálhatják az együttműködést saját szerverszoftvereik és az asztali gépeken futó Windows között.

A monopóliumellenes ügyben utolsó felvonásként már csak a versenyellenes magatartásért kiszabandó bírság megállapítása van hátra, erre a jövő héten kerül sor. Megfigyelők százmillió eurós nagyságrendű büntetésre számítanak, de biztosra veszik, hogy a Microsoft azonnal meg fogja fellebbezni a döntést.