Oszkár
20 °C
29 °C

A kanadai lemezipar is perel

ITTK
2004.03.16. 10:39
Két kanadai polgárjogi szervezetnek sikerült elérnie, hogy részt vehessen és felszólalhasson abban a perben, amelyben a Kanadai Lemezkiadók Szövetsége több olyan internetezők nevének kiadását kérte a szolgáltatóktól, akik zeneszámokat töltöttek fel az internetre, állítólag négyszázmillió dolláros kárt okozva ezzel a lemeziparnak.

A múlt havi tárgyaláson a szolgáltatók haladékot kértek, hogy megvizsgálhassák, az adatvédelmi előírásoknak megfelelően módjukban áll-e kiadni az adatokat. A Canadian Internet Policy and Public Interest Clinic (CIPPIC) és az Electronic Frontier Canada a per során többek között a jogi eljárás törvényességére és az említett törvények alkalmazásának jogszerűségét felügyel majd. Howard Knopf, a CIPPIC jogi képviselője szerint félő, hogy az internethasználók személyes adatainak védelmére vonatkozó jogok sérülni fognak.

Az elmúlt évben az Egyesült Államokban több mint ötszáz pert indítottak a zenecserélők ellen, melyek során a bíróság rendszerint egy-két ezer dolláros büntetést szabott ki a vádlottakra.