Piroska
-2 °C
5 °C

Bővül a csatlakozók IT-piaca

MTI
2004.04.05. 16:14
Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó országokban a következő években 8-15 százalékkal fog bővülni az információtechnikai piac, állapította meg elemzésében az IDC tanácsadó cég. 2003-ban a térség IT-kiadásai 10,6 milliárd dollárt tettek ki.

A változás jelenleg elsősorban a távközlésben érzékelhető, itt két tendencia érvényesül: a piaci liberalizáció, és ezzel összefüggésben a nyugati szolgáltatók előretörése, illetve a mobiltelefon térnyerése a vezetékessel szemben.

A nyugati szolgáltatóknak a legjobb esetben már csak a kisebb, Unióhoz csatlakozó országokban, illetve a vidéki körzetekben nyílik lehetősége arra, hogy betörjenek a piacra, a nagyobb gócpontokon szinte valamennyi nagy szolgáltató megvetette a lábát. Ennélfogva az IT-szakma számára az idén május 1-jei csatlakozás már csak szimbolikus dátum, mert a nagy szolgáltatók már régóta jelen vannak Kelet-Európában.

Az IDC szerint Lengyelországban a legmagasabbak az IT-kiadások, a második Csehország, Szlovéniában pedig a személyi számítógép-ellátottság már elérte az ausztriai szintet. Szlovákiában 2002-ben a lakosság 32 százalékának volt vezetékes, és 40 százalékának mobiltelefonja. Magyarországon a mobil lefedettség meghaladta az 50 százalékot, a vezetékesé 37 százalék volt.