Géza
-11 °C
-4 °C

Bejött a Sony Ericssonnak kamerás mobil

Napi Gazdaság
2004.04.20. 08:29
A videokamerás mobilok fejlesztésére költött hatalmas összeg bejött a Sony Ericssonnak: a várt nettó eredmény dupláját érte el az első negyedévben, ami mindkét anyacég részvényének árfolyamát érzékelhetően megemelte. A japán Sony és a svéd Ericsson közel három éve létrehozott mobilgyártó vegyesvállalata az egy évvel korábban elszenvedett 104 millió eurós nettó veszteség után az idei első negyedévben 82 millió euró nettó nyereséget ért el, az adózás előtti eredmény pedig 113 milliós mínuszról fordult át 97 millió eurós pluszba, holott a piaci konszenzus ennek kevesebb mint felét, 44 millió eurót várt.

A világ ötödik legnagyobb mobilgyártója az árbevételét 66 százalékkal növelte, miután 8,8 millió mobilt adott el, 63 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, miközben az elemzők csak 7,3 millió darab értékesítését várták. Ezzel piaci részesedésük a tavalyi utolsó negyedévi 6-ról 7 százalékra nőtt.

Jan Wareby, a cég alelnöke szerint az értékesítés felfutása a termékportfólió középkategóriás és olcsó készülékkel való bővítésének köszönhető, de a legjobban a T610, T630, és a T230 színes kijelzős, kamerás, valamint a Z200 összecsukható modellek mentek. A cég arra számít, hogy idén a világon 550 millió mobilkészülék talál gazdára - a korábbi előrejelzés 520 millió volt -, és egyre nagyobb szeletet hasít ki a tortából.