Valér
2 °C
8 °C

A csatlakozástól kitisztul az informatikai piac

MTI
2004.05.03. 17:37
Az uniós csatlakozás után az informatikai cégek egyharmada nem tudja majd elviselni a piaci ingásokat és megszűnik, derült ki a KFKI csoporthoz tartozó ICON vészjósló közleményéből. A szakértők szerint a lemorzsolódás a piac alsó egyharmadához tartozó cégeket érinti majd, de az is elképzelhető, hogy a vezető tíz informatikai cég helyett nyolc látja majd el a vevők hatvan százalékát.

Valószínűleg tovább terjeszkednek majd a multinacionális cégek, elsősorban a nagyobb hazai vállalkozások rovására, ezért a magyar cégeknek a részpiacok irányába kell mozdulniuk, amelyek a nemzetközi nagyvállalatok érdeklődésén kívül esnek. A külföldi kis és közepes cégek tömeges magyarországi megjelenésétől, illetve a felvásárlásoktól és beolvadásoktól nem kell tartanunk.

Az ICON szerint a jövőben még inkább a szolgáltatások irányába tolódik el a hangsúly a számítástechnikán belü, és a szoftvertechnológiában a nyílt forráskódú programok iránt erősödik az érdeklődés. Az ICON tevékenységi körébe tartozó rendszerintegrációs piac várhatóan csökkenni, a biztonságtechnika bővülni fog, és a tanácsadás lesz a legdinamikusabban fejlődő ágazat.

Az ICON szerint 2004-ben már elképzelhető az informatikai piac növekedése, de a magyar IT piacon komoly változások várhatók, mivel a cégek hatékonysági gondokkal küzdenek, és a nagy vevők már többször is átgondolják, mire és mennyit költsenek.