Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az iPod sikere miatt duplázza gyártókapacitását a Hitachi

MTI
2004.05.18. 14:14
Az Apple iPod zenelejátszó iránt támadt óriási kereslet miatt a Hitachi kétszázmillió dollárt költ thaiföldi merevlemez gyártó üzeme termelési kapacitásának megduplázására. A bővítés egymilliárd dollárra emeli a Hitachi thaiföldi beruházásainak összértékét 1997 óta. A Hitachi üzemei számos dél-kínai üzemet is foglalkoztatnak beszállítóként.

Az Apple internetes értékesítési portálja jelenleg hathetes szállítási határidővel tudja teljesíteni az iPod megrendeléseket. Márciusban az Apple azzal az indokkal halasztotta el az iPod globális piaci bevezetését, mert az amerikai kereslet kielégítése is meghaladta szállítási kapacitását. Az új bevezetési dátum július lett.

A többlet termelési kapacitás az év végére feltehetőleg képes lesz kielégíteni a felhalmozódott megrendelés állományt. A thaiföldi üzemek éves merevlemez termelése az elkövetkező években a becslések szerint 60 millió darabra nő a jelenlegi 30 millióról. A Hitachi alkalmazottjainak és szerződéses munkatársainak jelenlegi 12 ezres számát mintegy négyezer fővel kívánja gyarapítani. A Hitachi globális merevlemez termelésének jó kétharmada Thaiföldön készül.