Klaudia
-3 °C
3 °C

Még az idén nyáron tőzsdére megy a Freesoft

Napi Gazdaság
2004.05.27. 08:32
Az 1990-ben alapított Freesoft szinte a tőzsde kapujában áll, részvényeit akár már júliusban bevezetheti a börzére. A társaság bevezetési tájékoztatója már elkészült, azt napokon belül benyújtják jóváhagyásra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez, és amint kezükben lesz a felügyeleti engedély, megkezdődhet a bevezetési procedúra, mondta el a sajtótájékoztatón Vaspál Vilmos, a társaság vezérigazgatója.

A Freesoft elsősorban szoftverfejlesztéssel és implementálással foglalkozik, magyarországi referenciái közé tartozik többek között az Országos Egészségbiztosító taj- és bszj-rendszerének kidolgozása, az APEH-rendszer egyes elemeinek kidolgozása vagy például az Országos Nyugdíjbiztosítási Intézet archiválási feladatainak megoldása. Külföldön leginkább régi rendszerek migrációjával szerzett elismerést a cég, mely területre a jövőben is komoly hangsúlyt szeretne fektetni.

A Freesoft tavaly 634 millió forint árbevétel mellett 42 milliós EBIDTA- és 15 millió forintos adózott eredményt mutatott ki, az idei tervekben 820 milliós árbevétel és 120 millió forintos EBITDA-eredmény szerepel. A társaság jelenlegi alaptőkéje 1,05 milliárd forint, a részvények 90 százaléka a menedzsment, a maradék 10 százalék egy pénzügyi befektető kezében van.

A cég a további piacszerzést akvizíciók útján képzeli el, a nyilvános kibocsátás során a Freesofthoz kerülő új forrásokat is erre használnák fel. A nyilvános kibocsátás alaptőke-emeléssel egybekötve történik, a társaság legalább 50 ezer darab (50 millió forint névértékű) új részvényt bocsát ki. A papírokat 180 százalékon, azaz 1800 forinton jegyezhetik majd le az érdeklődők. Az alaptőke-emelésnek felső határt nem szabtak, de egy jegyző legfeljebb 250 millió forintnyi névértékű részvényt jegyezhet. A kibocsátás vezető forgalmazója az Equilor lesz, jegyezni a brókercég irodáiban, valamint a Concorde-nál lehet majd.