Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Itt a wifi nagy testvére

Napi Gazdaság
2004.06.02. 09:00
Ötven kilométeres körzetben lehet nagy sebességű vezeték nélküli adatátviteli kapcsolatot létesíteni a WiMax szabványú rendszerekkel. A kaliforniai Aperto Networks már az idén WiMax termékkel akar piacra lépni. Az induló vállalkozások mellett olyan óriások álltak a szabvány mellé, mint a Nokia, az AT&T és az Intel. Az utóbbi cég távközlési részlegének a vezetője, Sean Maloney azt nyilatkozta, hogy az újdonság fogja az iparágnak meghozni a következő ötmilliárd internetfelhasználó. Ezzel szemben a Pyramid Research piackutató elemzője, John Yunker azt nyilatkozta az Economistnak, hogy a technológia ugyan ígéretes, de sok még körülötte a bizonytalanság és talán eltúlzott a lelkesedés.

A WiMax segítségével ötven kilométeres körzetben lehet nagy sebességű vezeték nélküli adatátvitelt biztosítani, így azokra a távoli, elszigetelt helyek is csatlakozhatnak az internetre, amelyeknél nincs értelme kiépíteni a vezetékes telefonkapcsolatot. A WiMax kézenfekvő megoldást nyújt az úgynevezett utolsó kilométer problémájára, magyarán az előfizető szabadon kiválaszthatja az őt elérő szolgáltatót. A nyílt szabványú WiMax esetében nem merül fel a drót tulajdonjogának és karbantartásának kérdése, ráadásul a WiMax a VoIP csomagkapcsolt beszédátviteli technológiáját is alkalmazza, és egyből alkalmas internetszolgáltatás nyújtására is.

Egyes szakértők szerint felhívják a hálózatieszköz-gyártók nem szívesen fognak WiMax berendezéseket szállítani, mert ez a technológia elveszi a piacot a 3G-s rendszerek számukra is sokkal több bevételt ígérő fejlesztésétől.