Piroska
-2 °C
5 °C

Elkészült a Nemzeti Digitális Adattár

MTI
2004.06.04. 10:20
A kétéves előkészítés után megkezdte működését a Nemzeti Digitális Adattár, és megszülettek az első NDA-kompatibilis digitális tartalmak is, derült ki az adattárról tartott szakmai konferencián. Az NDA az Open Archive Initiative (OAI) által kidolgozott logikán alapul; lényege az adat- és szolgáltatásgazdai funkciók elválasztása.

A rendszer első tartalmai az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pályázatain támogatott intézmények digitalizált dokumentumaiból kerültek ki. Az NDA felületén elérhetők például az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Rádió, a budapesti Holokauszt Emlékközpont, a Neumann-ház és a Budapest Music Center digitalizált adatai.

Az NDA működéséhez szükséges szoftvert nyolcmillió forintért, a tartalomkereső rendszert 14 millió plusz áfáért szerezte be az iroda közbeszerzési pályázat lebonyolításával. Az NDA weboldalának kialakítására négymillió forintot költöttek.

Az NDA elsődleges célja: a magyar nyelvű kultúra iránt érdeklődő közönség igényeit kiszolgálni, felügyelni, és biztosítani, hogy a magyar dokumentumok tartalmi és formai jellemzőit leíró információk angol nyelven is elérhetőek legyenek.