Alfréd
-2 °C
2 °C

Zuhan a digitális fényképezőgépek ára

Napi Gazdaság
2004.06.18. 09:23
A gyilkos verseny miatt a vártnál gyorsabban, évi tizenöt-húsz százalékkal esik a digitális fényképezőgépek ára, és az árverseny az olcsóbb kategóriáknál a legerősebb, közölte tegnapi sajtóértekezletén a Fuji Photo Film. A cég az ötödik helyen áll a világpiaci részesedés tekintetében a szintén japán Sony, Canon, illetve Olympus és az egyedüli amerikai Eastman Kodak mögött.

A Fuji mindennek ellensúlyozására az eladott menynyiség növelésére és a főbb alkatrészek előállítási költségeinek csökkentésére törekszik. A cég az áprilisban kezdődött üzleti év elején bejelentette, hogy 8,5 millió digitális gép eladását tervezi az előző évi 6,25 millió után. Két nappal korábban a Nikon ugyancsak közölte, hogy a prognosztizált tíz százaléknál gyorsabb ütemű az áresés a digitális gépeknél a 2004/2005-ös üzleti évben.

A Canon a jelek szerint az erős kereslet közepette szintén meg tud birkózni az árak esésével, és arra számít, hogy nettó nyeresége az idei naptári évben körülbelül négy százalékkal magasabb lesz a korábban prognosztizált 320 milliárd jennél (2,91 milliárd dollár). Tavaly még 275,7 milliárd jen volt a profit. Az árbevétel idén várhatóan kilenc százalékkal, 3470 milliárd jenre emelkedik (1 dollár=110,5 jen). Az eredmények javulását a cég chipgyártó berendezések és a digitális fényképezőgépek iránti erős keresletnek, valamint és a vártnál gyengébb jennek tulajdonítja.