Ervin
14 °C
21 °C

Peking hazafias önkorlátozásra szólítja fel az internetes cégeket

MTI
2004.06.20. 11:37
Újabb önkorlátozó egyezmény aláírására szólította fel a kínai kormány az ország internetszolgáltató cégeit, arra hivatkozva, hogy útját kívánja állni a nemzetbiztonság érdekeit sértő információk terjesztésének.

"Az internetipar önkorlátozásának alapelvei a hazafiasság, a törvények betartása, a pártatlanság és a hitelesség" - írta a hét végén a hivatalos Új Kína hírügynökség az egyezmény kapcsán, amelyet a Kínai Internet Szövetség elnevezésű állami vállalatcsoport kezdeményezett.

A dokumentum aláírásával az internetszolgáltatók kötelezik magukat arra, hogy nem terjesztenek "a nemzetbiztonságot és a társadalmi egyensúlyt fenyegető" információkat, "babonás vagy erotikus tartalmakat", továbbá nem szerepeltetnek ilyen anyagokra utaló linkeket - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A paktum ezen felül arra szólítja fel az úgynevezett internet kávézókat, hogy "egészséges vonali információkra" irányítsák rá a világháló használóinak figyelmét, és tartsák tiszteletben a szerzői jogokat.

A kínai kormány már eddig is elvárta az internetes cégektől, hogy ellenőrizzék a szolgáltatásuk révén elérhető tartalmakat, távolítsák el belőlük a pekingi kormányt bíráló megjegyzéseket, és akadályozzák meg a politikailag kényes vagy más okból elfogadhatatlan honlapok elérését.