Auguszta
-7 °C
0 °C

Töretlenül növekszik az IBM nyeresége

Napi Gazdaság
2004.07.19. 10:44
Az 1,12 dolláros piaci konszenzussal szemben részvényenként 1,16 dollár, összesen 1,99 milliárd dollár nettó nyereséget jelentett a második negyedévre az IBM. Ez tizenhét százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és a világ legnagyobb számítástechnikai társasága sorozatban hatodik negyedéve tudta növelni profitját. Az árbevétel hét százalékkal, 23,15 milliárd dollárra emelkedett, ez mintegy kétszázmillióval elmarad a Wall Street-i várakozástól.

Mark Loughride, a vállalat pénzügyi igazgatója szerint a piaci kereslet tovább erősödött a negyedévben, de szektoronként, illetve régiónként eltérő mértékben. Ilyen helyzetben az IBM-nek kimondottan jót tesz a vegyes profil. A társaság ugyanis a mikrochipektől a szoftvereken át a szerverekig különféle termékeket gyárt, emellett szolgáltatási tevékenységet is folytat, s így nincs teljesen kitéve egyetlen szegmensnek.

A szolgáltatási részlegben - amelybe a tanácsadási és a technológiai szolgáltatások tartoznak - az árbevétel éves összevetésben 6,5 százalékkal, 11,3 milliárd dollárra nőtt. A hardverüzletág forgalma 12 százalékkal, 7,4 milliárd dollárra ment fel, elsősorban a csúcskategóriás szerverek eladásainak megugrása miatt. A szoftvergyártásból származó 3,5 milliárd dolláros bevétel gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival, a nyereségesség azonban javult.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!