Tekla
8 °C
20 °C

Az Eolas tovább pereli a Microsoftot

c|net
2004.07.20. 22:12
A Microsoft megfellebbezte azt a tavaly augusztusban meghozott bírósági döntést, amelynek értelmében félmilliárd dollárt kellene kifizetnie szabadalomsértés miatt az Eolas Technologies vállalatnak és a kaliforniai egyetemnek (UC). Az Eolas bíróságon támadja meg a Microsoft fellebbviteli kérelmét.

Az Eolas Technologies 1999-ben perelte be a Microsoftot arra hivatkozva, hogy a redmondi szoftvercég az Internet Explorerbe épülő pluginekkel és appletekkel megsértette a szabadalmi jogaikat. A technológiára vonatkozó szabadalmi kérelmet a kilencvenes évek elején nyújtotta be a kaliforniai egyetem és a feltalálók, Michael Doyle, David Martin és Cheong Ang. A jogokkal az egyetem rendelkezik, a technológiát 1994-ben licencelte az Eolasnak, így Microsoft pénzének 75 százaléka illeti meg a céget, 25 százaléka pedig az egyetemet.

A Microsoft azóta létrehozta a böngésző átalakított változatát, amely nem tartalmazza az Eolas által szabadalmaztatott részeket, de ezt nem vezették be, mert több millió weboldalt működésképtelenné tenne.