Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ebay-pánik Dél-Afrikában

dpa
2004.07.28. 12:08
Pánikot okozott Dél-Afrikában a rendőrség felhívása az amerikai Ebay-jel kapcsolatban. A közlemény szerint az amerikai online aukciósház dél-afrikai felhasználói jobban teszik, ha zároltatják a tranzakcióknál használt hitelkártyáikat, mert az erre vonatkozó adatbázisok alighanem nigériai csalók kezébe kerültek. Az Ebay más országokban működő képviseletei cáfolták az ilyen értesüléseket, a dél-afrikai rendőrség azonban a honlapján (www.419legal.org) továbbra is a visszaélések lehetőségére figyelmeztet.

A rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó hivatala szerdára ígért tájékoztatást az ügyben. Az eddigi beszámolók szerint július 6-án kapták az első információkat az adatok kikerüléséről. Eszerint nigériai trükkös csalók megkerülték egy amerikai aukciósház biztonsági korlátait, és ellopták a teljes ügyfél-adatbázist. A rendőrség informátorának másolata több ezer ügyfél, többségében amerikai felhasználó adatait tartalmazta.

A dél-afrikai This Day napilap keddi számában azt írta, hogy az országból senkit nem ért még kár. A beszámoló szerint a nigériai csalók Németországban jutottak az adatbázishoz. A listában szereplő nevek között csak hat dél-afrikai volt, és ezeket a személyeket a rendőrség már felkérte a kártyájuk letiltására.