Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Ebay-pánik Dél-Afrikában

dpa
2004.07.28. 12:08
Pánikot okozott Dél-Afrikában a rendőrség felhívása az amerikai Ebay-jel kapcsolatban. A közlemény szerint az amerikai online aukciósház dél-afrikai felhasználói jobban teszik, ha zároltatják a tranzakcióknál használt hitelkártyáikat, mert az erre vonatkozó adatbázisok alighanem nigériai csalók kezébe kerültek. Az Ebay más országokban működő képviseletei cáfolták az ilyen értesüléseket, a dél-afrikai rendőrség azonban a honlapján (www.419legal.org) továbbra is a visszaélések lehetőségére figyelmeztet.

A rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó hivatala szerdára ígért tájékoztatást az ügyben. Az eddigi beszámolók szerint július 6-án kapták az első információkat az adatok kikerüléséről. Eszerint nigériai trükkös csalók megkerülték egy amerikai aukciósház biztonsági korlátait, és ellopták a teljes ügyfél-adatbázist. A rendőrség informátorának másolata több ezer ügyfél, többségében amerikai felhasználó adatait tartalmazta.

A dél-afrikai This Day napilap keddi számában azt írta, hogy az országból senkit nem ért még kár. A beszámoló szerint a nigériai csalók Németországban jutottak az adatbázishoz. A listában szereplő nevek között csak hat dél-afrikai volt, és ezeket a személyeket a rendőrség már felkérte a kártyájuk letiltására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!