Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Késik a 64 bites Windows

c|net
2004.07.28. 17:25
A Microsoft bejelentette, hogy 2005-re halasztja a 64 bites Windows platformok bevezetését. Az időpont változása a Windows szerverszoftverek egyik frissítését is érinti.

Az AMD és az Intel már teljes gőzzel készíti az asztali számítógépekbe szánt 64 bites processzorokat. Az ilyen chipek valódi teljesítményének kiaknázásához megfelelő operáció rendszerre is szükség van. A 32 bites operációs rendszer, például a Windows 98 vagy XP alatt viszont az új processzorok is csak 32 bites üzemmódban dolgoznak.

A Microsoft eredetileg már 2004 elején be akart vezetni 64 bites architektúrát támogató operációs rendszereket. A News.com értesülései szerint azonban az újabb halasztást a Microsoft azzal indokolja, hogy a szoftverek fejlesztésénél a minőség az elsődleges, nem pedig az önkényesen kitűzött dátum.

Jelenleg csupán az XP 64 bites változatának bétája nyilvános, és a beszámolók szerint viszonylag gyengén van felszerelve meghajtóprogramokkal. Ez a változat ráadásul az AMD processzorait támogatja, nem ismeri fel viszont az újabb, alapvetően kompatibilis Intel CPU-kat. Ezen a téren a Linux-felhasználók nyilvánvaló előnyt élveznek. Időközben ugyanis a nyílt forráskódú operációs rendszer szinte minden disztribúciója kínál 64 bites változatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!