Benedek
-4 °C
5 °C

Három wifi szabványt támogat az új Centrino

IT News
2004.08.27. 09:49
Az Intel bemutatta a PRO/Wireless 2915ABG modult, amely egyaránt támogatja az IEEE 802.11a, b és g szabványokat. Az utóbbi kettő a 2,4 GHz-es tartományban működő wifi eszközökre vonatkozik, és legfeljebb 11, illetve 54 megabit per másodperces adatátviteli sebességet tesz lehetővé, az "a" jelzésű az 5 GHz-es frekvenciasávban működik és ugyancsak 54 Mbit/s sávszélességet biztosít. Mivel ez a sáv kevésbé terhelt, használata különösen praktikus azokon a területeken, például Budapest belvárosában, ahol a különféle analóg eszközök mellett sok vezeték nélküli hálózat működik egymás mellett ? kellemetlen interferenciákkal csökkentve az adatátvitel sebességét.

A vezeték nélküli hálózatok egyébként egyre népszerűbbek; a Pyramid elemzőcsoport szerint 2007-re több mint hétszázmillió wifi felhasználó lesz a világon. A wifi hálózatok száma továbbra is dinamikusan nő, azonban a felhasználók még mindig aggódnak a csatlakozás bonyolultsága és a hálózat biztonsága miatt, mondta Jim Johnson, az Intel Wireless Networking Group ügyvezető igazgatója.

A végfelhasználók védelme érdekében az Intel új terméke támogatja az IEEE 802.11i biztonsági szabványt, és fel van készítve a WPA2 használatára, de természetesen az elterjedt WPA és WEP protokollokat is ismeri. A vezeték nélküli netezés előnyeinek demonstrálása céljából, illetve a PRO/Wireless 2915ABG bejelentése alkalmából az Intel idén nyáron több 802.11a/b/g hotspotot telepített Athénba.