Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Koldusoknak ad hitelbe mobilt egy bangladesi bank

MTI
2004.09.13. 16:49
Koldusoknak ad hitelbe mobiltelefonokat egy bangladesi bank, amely amúgy is híres mikrohitelezéseiről. "Ügyfélkörünkből már csak a koldusok hiányoztak" - mondta Dipal Chandra Barua, a Grameen bank vezérigazgató-helyettese. A koldusok vándorlásuk során így szolgáltatást ajánlhatnak fel azoknak, akiktől pénzt kéregetnek, azaz megkérdezik az illetőktől, hogy nem kell-e telefonálniuk. A bank így lényegében utcai telefonokat állított hadrendbe, méghozzá személyzettel.

Bangladesben még mindig kevés magánszemélynek van mobiltelefonja. A mobil-koldus-projekt elsősorban a vidéken tengődő kéregetőket szereli fel telefonnal, mivel ők még sanyarúbb helyzetben élnek, mint városi kollégáik. A telefonok 8500 takába (csaknem 30 ezer forintba) kerülnek, az összeget a koldusoknak két év alatt kell visszafizetniük, kamatmentesen. Ugyancsak kedvezménnyel, nagyjából 500 forintért vehetik igénybe a mobilhálózat egyik havi díjcsomagját. A bank más hitelek után 10 százalék kamatot számít fel.

A pénzintézet a koldus-projekt keretében a telefon mellé mintegy 1500 forint értékben csokoládét, cukorkát, diót is ad árusítás végett a koldusoknak, hogy plusz jövedelemre tehessenek szert. A Grameen bank egyébként háziasszonyokból már kiépített egy hasonló elven működő országos mobiltelefon-hálózatot. Jelenleg mintegy 75 ezer mobiltelefonos kisasszony tevékenykedik a világ legszegényebbjei közé tartozó, 130 milliós lakosú ázsiai országban, amelyben az egy főre jutó éves jövedelem 90 ezer forint körül van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!