Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Új tudománypolitikát ígér Gyurcsány

MTI
2004.09.23. 11:55
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a magyar tudományos életről és a kutatás-fejlesztésről folytatott megbeszélést csütörtökön Vizi E. Szilveszterrel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével a tudóstestület budapesti székházában. "Összehívjuk a tudománypolitikai kollégiumot (...) október közepére, és elindul egy hosszabb távú kutatás- és tudománypolitikai programnak a kidolgozása" - mondta Gyurcsány Ferenc újságíróknak a zárt ajtók mögött tartott egyórás megbeszélés után. A találkozón részt vett Kiss Péter kancelláriaminiszter és Magyar Bálint oktatási miniszter is.

A miniszterelnök-jelölt az utóbbi időszak fontos lépésének nevezte, hogy létrehozták a legfontosabb tudományos, technológiai és innovációs kutatásoknak forrást biztosító alapot, amely a gazdálkodók, az üzleti szféra befizetéseiből áll össze, és amelyet az állam kiegészít. Ebbe az alapba az idén az eredetileg tervezett 16 milliárd forintnál lényegesen több, 20 milliárd forintot meghaladó összeg befizetésére kerül sor, amelyet azután a kormány kiegészít, mondta.

Szólt arról is, hogy az európai átlag a nemzeti jövedelemből kutatás-fejlesztésre jutó részesedést tekintve magasan egy százalék felett van, ez kevesebb az Egyesült Államok és jelentősen alacsonyabb Japán, továbbá Délkelet-Ázsia átlagánál. Mint mondta, Magyarországon ma a támogatás mértéke és a kívánatos közötti összeg jóval meghaladja a százmilliárd forintot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!