Piroska
3 °C
3 °C

Teljesíthetők a Matáv idei céljai

Napi Gazdaság
2004.09.28. 12:53
Habár a második félév jóval nehezebb lesz, mint az első, a Matáv idei tervei továbbra is teljesíthetők, mondta a Reutersnak Starub Elek, a cég vezérigazgatója. A társaság EBITDA rátája eléri majd a 40 százalékot (az első féléves 42,3 százalék után), de jelenleg ennél többet nem ígérhetek, mondta Straub.

A Matáv az elkövetkezendő évekre az árbevétel stagnálására számít, de van néhány kitörési pont, amivel kissé feljebb tornászható a forgalom. Ilyen lehet a külföldi - elsősorban a Balkánon végrehajtható - akvizíció, amelyre a tervek szerint a jövő év folyamán sor kerülhet. A másik pedig az egyre népszerűbb ADSL, melynek előfizetői száma december végére túllépi az idénre tervezett kétszázezer darabot, 2006-ra pedig a négyszázezret.

A stagnáló árbevétel és az erős konkurenciaharc ellenére tovább csökken a Matáv eladósodottsága, és megközelítette a cég hosszú távú terveiben szereplő 30 százalékos szintet. Nem szeretnénk, ha az eladósodottság e szint alá csökkenne, ez alatt az összes szabaddá váló cash flow-t osztalékfizetésre használnánk fel, mondta Straub Elek.

Egyelőre nem tudni még mennyibe kerül majd a társaságnak az UMTS-licenc megvásárlása. A Matáv azonban semmi esetre sem szeretne abba a hibába esni, mint anyavállalata, amelynek lehet, hogy sosem térül meg a licenc megvásárlásába fektetett pénze. A távközlési cég kívánalmai szerint először alacsony díjat szedne a harmadik generációs mobiltechnológiáért a magyar állam, amely később a fogyasztói igények emelkedésével nőne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!