Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljesíthetők a Matáv idei céljai

Napi Gazdaság
2004.09.28. 12:53
Habár a második félév jóval nehezebb lesz, mint az első, a Matáv idei tervei továbbra is teljesíthetők, mondta a Reutersnak Starub Elek, a cég vezérigazgatója. A társaság EBITDA rátája eléri majd a 40 százalékot (az első féléves 42,3 százalék után), de jelenleg ennél többet nem ígérhetek, mondta Straub.

A Matáv az elkövetkezendő évekre az árbevétel stagnálására számít, de van néhány kitörési pont, amivel kissé feljebb tornászható a forgalom. Ilyen lehet a külföldi - elsősorban a Balkánon végrehajtható - akvizíció, amelyre a tervek szerint a jövő év folyamán sor kerülhet. A másik pedig az egyre népszerűbb ADSL, melynek előfizetői száma december végére túllépi az idénre tervezett kétszázezer darabot, 2006-ra pedig a négyszázezret.

A stagnáló árbevétel és az erős konkurenciaharc ellenére tovább csökken a Matáv eladósodottsága, és megközelítette a cég hosszú távú terveiben szereplő 30 százalékos szintet. Nem szeretnénk, ha az eladósodottság e szint alá csökkenne, ez alatt az összes szabaddá váló cash flow-t osztalékfizetésre használnánk fel, mondta Straub Elek.

Egyelőre nem tudni még mennyibe kerül majd a társaságnak az UMTS-licenc megvásárlása. A Matáv azonban semmi esetre sem szeretne abba a hibába esni, mint anyavállalata, amelynek lehet, hogy sosem térül meg a licenc megvásárlásába fektetett pénze. A távközlési cég kívánalmai szerint először alacsony díjat szedne a harmadik generációs mobiltechnológiáért a magyar állam, amely később a fogyasztói igények emelkedésével nőne.