Auguszta
-3 °C
2 °C

Új termékkel rukkolt elő a Graphisoft

Napi Gazdaság
2004.10.05. 09:09
Újabb jelentős szoftvercsaláddal gazdagodott a Graphisoft kínálata: a társaság által piacra dobott Építőipari Folyamat Modellező (Virtual Construction) névre keresztelt alkalmazás és szolgáltatáscsomag az építészeti kivitelezés folyamatát könnyíti meg, a Graphisoft a világ első 5 dimenziós (5D) építészeti kivitelezést támogató rendszereként hirdeti a termékcsaládot. Az 5D az ArchiCadre alapuló, építőipari kivitelezést modellező tervezőprogram három dimenziójából, a kivitelezési ütemtervezés negyedik dimenziójából és az erre ötödik dimenzióként ráépülő cash-flow elemzésből áll össze.

A társaság által közölt felmérés szerint az elmúlt 40 évben az építőipari kivitelezés termelékenységének folyamatos hanyatlása tapasztalható. A Graphisoft várakozásai szerint a most piacra dobott termékcsaláddal a kivitelezési költségek 2-3 százalékkal mérsékelhetők.

A szoftver tervezésébe bevonták a 2,39 milliárd euró árbevételű, a finn építőipari kivitelező szektorban piacvezető YIT Corporationt, a fejlesztés során felhasználták annak tapasztalatait. Könnyen elképzelhető, hogy valóban forradalmi a Graphisoft által most prezentált megoldás, ám a program elterjedéséhez minden bizonnyal idő kell. Kérdés, hogy az építészeti kivitelezők körében milyen lesz a rendszer fogadtatása, a szolgáltatáscsomagnak a cég pénzügyi eredményeire gyakorolt hatása ugyanis leginkább attól függ majd.