Klaudia
-3 °C
3 °C

Fejlesztőközpontot nyit az indiai Satyam

Világgazdaság
2004.10.19. 10:33
November elején nyitja meg magyarországi fejlesztőközpontját India negyedik legnagyobb szoftvercége, a Satyam Computer Services, tudta meg a Világgazdaság. A magyarországi érdekeltség létrehozásáról még a nyáron döntött az indiai vállalat, és már meg is történt a helyi cége bejegyzése a cégbíróságon. A félmillió dolláros beruházással elkészült, az Infoparkban található központban kezdetben ötvenen dolgoznak majd, de a létszám a jövőben elérheti a több százat is. Az indiai cégnek világszerte tizenhárom szoftverfejlesztő központja van, a magyarországi lesz a második európai az angliai mellett. A Satyam európai jelenlétének növelését indokolja, hogy a cég igyekszik lazítani az amerikai ügyfelektől való függésén. Az elmúlt üzleti évben az indiai szoftvercég bevételeinek 73,34 százaléka származott Észak-Amerikából, és 13, 71 százalék Európából.

Magyar-, Cseh- és Lengyelország a legkedveltebb célpontja az indiai informatikai cégeknek, amelyek szoftverfejlesztés terén élenjárnak a tevékenységkihelyezésben. A három országban tavaly több indiai szoftvercég is alapított leányvállalatot, a közeljövőben pedig felgyorsulhat ez a folyamat. A költségérzékeny indiai cégek ugyanis földrajzilag is közelebb akarnak kerülni uniós ügyfeleikhez.

Döntésüket megkönnyíti, hogy míg Indiában elsősorban angolul beszélő szakemberek vannak, térségünkben a fontosabb európai nyelveket beszélő, képzett mérnökök is megtalálhatók. Az európai leányvállalat alapításától a munkahelyek Indiába helyezése miatt aggódó nyugati ügyfelek megnyugtatását is remélik az ázsiai ország szoftvercégei.