Auguszta
-4 °C
2 °C

Visszatért a Nemzetközi Űrállomás kilencedik legénysége

MTI
2004.10.24. 17:47
Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kilencedik tartós legénysége. A Szojuz TMA-4 orosz űrhajó leszállóegysége közép-európai idő szerint vasárnap hajnali két óra harminchat perckor hibátlan landolást hajtott végre a kazahsztáni Arkalik várostól mintegy 80 kilométerre északra kijelölt leszállási körzetben. Fedélzetén Gennagyij Padalka orosz és Michael Fincke amerikai űrhajós tért vissza, akik 188 napot töltöttek az űrállomáson. Velük landolt az orosz Jurij Sargin is, aki csak nyolc napot tartózkodott fenn.

A leszállás ezúttal pontosabban idomult a számításokhoz, mint valaha - nyugtázta elégedetten Anatolij Perminov, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz igazgatója. Amerikai kollégája, Sean O,Keefe, aki szintén a moszkvai központban figyelte a sikeres landolást, megerősítette: az amerikai űrügynökség, a NASA azon fáradozik, hogy az ISS tizedik tartós legénysége - az orosz Szalizsan Saripov és az amerikai Leroy Chiao - amerikai űrsiklóval térhessen vissza a Földre 2005. május-júniusban.

Mindkét űrügynökségi vezér dicsérte a frissen vissszatért űrpárost. Padalka és Fincke több ízben végzett külső szerelési munkát az ISS-en, kilépve az űrbe. Emellett megjavították a szeptemberben elromlott Elektron oxigéngenerátort. A váltás érkezése sem ment zökkenőmentesen: a Szojuz-kapszula a kezdeti automatikus üzemmódban túl gyorsan közelített az ISS-hez, és végül az először űrhajózó Saripovnak kellett kézi vezérléssel lefékeznie, s odaillesztenie a Pirsz kikötőmodulhoz.