Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Vakbarát az eTel weboldala

2004.11.04. 11:55
A látási fogyatékkal élők beszédszintetizátor ésvagy braille kijelző használatával férhetnek hozzá a számítógépes hálózatról érkező információkhoz, a weboldalak grafikus felületén azonban nem könnyű tájékozódniuk, hiszen a képfájlokkal a képernyőolvasó program nem tud mit kezdeni.

Az eTel hazai leányvállalatának új vakbarát weblapján a vakok és látássérültek felolvasószoftver segítségével kényelmesen böngészhetnek a híranyagok között, és a vállalat az ábrákat rejtett információval látta el, így a vakok is megtudhatják, hogy mi szerepel az adott képen. A honlapon barátságos URL címeket alkalmaznak, amelyek egyértelművé teszik az adott oldalon elérhető információtartalmat, a strukturált, azaz jelentéstani felépítésnek köszönhetően meg a weboldal tartalmát a keresőmotorok pontosabban indexelik, így megnövekedhet a találati pozíciók száma.

Ennek a strukturált felépítésnek, illetve a tartalom és megjelenés szétválasztásának köszönhetően a szoftver csak a tartalmat olvassa fel, így a vakok és gyengénlátók számára gyorsan és egyszerűen elérhető minden információ.