Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ázsiában fellendül a mobiljátékok gyártása

ITTK
2004.11.08. 10:04
Az IDC Research előrejelzése szerint a mobiltelefonokra szánt játékok piaca pár éven belül milliárd dolláros nagyságrendűre növekszik Ázsiában. A piackutató cég tanulmánya szerint a dél-kelet-ázsiai régióban a piac nagysága előreláthatóan - évi negyven százalékos növekedés mellett - a jelenlegi 237,4 millió dollárról 2008-ra 1,3 milliárdra nőhet. Az előrejelzett robbanásszerű növekedés nagyrészt a mobilhálózatok Ázsia-szerte tapasztalható felgyorsulásának tudható be, valamint a színes kijelzős készülékek virágzásának.

A mobiljátékok sikeressége akár az oplogó- és csengőhang-letöltések népszerűségével is felveheti a versenyt, állítják az IDC elemzői. Az ázsiai mobilszolgáltatók azért is látnak fantáziát a mobiljátékokban, mert az egyre fejlettebb készülékeken nagyobb élményt nyújtanak. Az ázsiai mobiltelefon-tulajdonosok ráadásul lelkes használói a vezeték nélküli szórakozás minden formájának.

Az IDC jelentése Koreát emeli ki, amely a térség magasan legnagyobb mobiljátékpiaca. Vezető szerepe nem véletlen. Jelenleg ugyanis itt működik az egyik legfejlettebb harmadik generációs mobilhálózat, amelyen 2003-ban a térség iparági bevételeinek 73 százaléka folyt be. A rangsorban második helyen Kína áll, messze lemaradva Koreától (20,1 százalék), utána Ausztrália következik 2,6 százalékkal. Az ICD szerint rangsor 2008-ra sem fog változni, de Kína szorosan felzárkózik Korea mögé.