Valér
4 °C
8 °C

Éheznek az űrhajósok?

MTI
2004.12.09. 15:30
A nemzetközi űrállomáson csak szilveszterig elegendő élelem van, és annak összetétele sem elégíti ki az állomáson tartózkodó két űrhajós ízlését, jelentette be a Moszkva melletti irányító központban Irina Alfjorova, a központ orvoscsoportjának vezetője. A normák szerint az űrállomáson dolgozó űrhajósoknak napi 2500 kilokalóriát kell magukhoz venni, de ha a most az állomáson lévő űrhajós ennyit elfogyaszt, és ha a Progressz M-51 teherűrhajó valamilyen okból december végéig nem jut el az űrállomásra, akkor az sem kizárt, hogy az űrhajósokat evakuálni kell.

Máris hiány mutatkozik néhány élelmiszerből, így kenyérből, hús- és halkonzervekből és tejtermékekből. Mindezért az előző, 9. expedíció tagjait terheli a felelősség, akik jócskáén elfogyasztottak a tartalékokból. Mindazonáltal a közlés szerint egy időre még van elegendő nagy szénhidrát-tartalmú ennivaló (édes desszert, sütemény és gyümölcslé) az űrállomáson.

Tekintettel a tartalékok lecsökkenésére a következő Progressz űrhajóra a szokásos 54 konténeren kívül további öt - két orosz, és három amerikai - élelmiszereket tartalmazó tartályt raknak fel. A Progressz M-51 típusú teherűrhajó a tervek szerint december 24-én indítják Bajkonurból, és a szállítmány december 26-án éri el az űrállomást.