Valér
2 °C
8 °C

Internetes csalókat vettek őrizetbe Németországban

euractiv.hu
2004.12.27. 12:08
A bonni rendőrség öt gyanúsítottat tartóztatott le internetes csalás miatt. A bűnözők harmincezer eurót emeltek le áldozataik bankszámláiról. A hatóságok egy hatodik gyanúsítottat is keresnek, aki a rendőrség szerint segített azoknak a hamis emaileknek a postázásában, amelyek a bankok internetes ügyfeleit megtévesztették.

A támadás a Deutsche Postbank 11,5 millió ügyfele közül azok ellen irányult, akik használják a bank internetes rendszerét pénzügyeik intézésére. A csalók egy hivatalosnak tűnő emailben arra kérték a felhasználókat, hogy látogassanak el egy olyan weboldalra, amely megtévesztésig hasonlít a bank igazi honlapjára.

A megtévesztett felhasználók az áloldalon felfedték jelszavukat és banki azonosítójukat, így a csalók az igazi weboldalon bejelentkeztek az áldozatok számláira. A német csoport trójai programmal is megfertőzte egyes internetezők számítógépét, ezek a programok a billentyűzet leütéseit figyelik és elküldik a program készítőinek az adatokat.

Magyarországon is fény derült már hasonló támadásra: idén október elején az OTP Direkt szolgáltatás felhasználóit próbálták egy áloldalra terelni. A próbálkozásnak a bank gyors reagálása vetett véget, az ügyfélszolgálat SMS-ben figyelmeztette a felhasználókat a veszélyre.