Auguszta
-4 °C
2 °C

Nincs megoldás a szoftverszabadalmakra

Világgazdaság
2005.01.24. 10:07
Hétfőn kimozdulhat a holtpontról a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvtervezet hónapok óta tartó vitája. Az Európa Tanács ugyanis várhatóan vita nélkül megszavazza a sokak által vitatott jogszabálytervezetet. Az előrelépést az teszi lehetővé, hogy a javaslatot korábban támogató, majd novemberben visszalépett Lengyelország úgy tűnik, mégis megszavazza azt. A Világgazdaság információit a most alakuló Európai Ügyek Hivatalától Iván Gábor is megerősítette.

A lengyelek igen szavazata ugyanakkor még mindig felemás. A kormány ugyanis nyilatkozatot készül tenni, amelyben kifejezik a szoftverszabadalmi irányelvként ismert tervezettel kapcsolatos aggodalmaikat. A jogszabálytervezetről még májusban született politikai megegyezés a gazdasági és versenyképességi tanács ülésén. A fordítások elkészülte után azonban ősszel Európa-szerte heves viták törtek ki, hogy a majdani irányelv valóban eléri-e eredeti célját, azaz kizárja-e a szoftverszabadalmak bejegyzésének lehetőségét.

Amennyiben ma valóban rábólintanak a miniszterek az irányelvtervezetre, akkor az az Európai Parlament elé kerül második olvasatra, ahol ismételten parázs viták alakulhatnak ki. Mint ismeretes, az EP által az első olvasat során tett javaslatokat – a bizottság kezdeményezésére – a tanács elvetette. A parlament tavasszal, a második olvasat során várhatóan ismét a korábbihoz hasonló javaslatokkal él majd (annak ellenére, hogy az első olvasat során még az előző EP tárgyalta jogszabálytervezetet).