Valér
4 °C
8 °C

Kihirdették a World Cyber Games 2005 versenyszámait

2005.01.25. 12:21

A World Cyber Games rendezőbizottsága véglegesítette és egyúttal be is jelentette annak a nyolc játéknak a nevét, amelyekben a versenyzők indulhatnak a novemberben Szingapúrban megrendezésre kerülő világverseny döntőjén.

A nyolc játékból hat pc-re, kettő pedig konzolra íródott. Bár a versenyen játszható játékok száma nem változott az elmúlt évhez képest, az Unreal Tournament és a Project Gotham Racing 2 helyére egy Real Time Strategy típusú pc-játék, a Warhammer 40,000: Dawn of War (Warhammer 40K), illetve egy konzolalapú akciójáték, a Dead or Alive Ultimate került. Az utóbbi az első akciójáték a WCG történetében.

A Warhammer 40K-t tavaly szeptemberben mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. A játék idén először szerepel a WCG játékainak listáján és az új generációs valós idejű stratégiai játékok (real time strategy, RTS) típusához tartozik. A játékot a hozzáértők a Starcraft utódának tartják. A Warhammer 40K-t tavaly a neves amerikai webmagazin, a Game Spy az általa legjobbnak tartott 20 játék közé választotta.

A Dead or Alive Ultimate, a Dead or Alive sorozat legújabb része idén a konzoljátékok között kap szerepet a bajnokságban. Októberi bevezetése óta a játék az Xbox-nak elnyerte a "killer triple-A" besorolást, és megjelenése óta világszerte nagy népszerűségnek örvend. A WCG rendezőbizottsága az akciójáték bevezetésétől azt várja, hogy a rendezvényen részt vevő játékok száma tovább növekszik. Korábban kizárólag RTS, egyes szám első személyű lövöldözős (first person shooter, FPS) és sport típusú játékok szerepeltek az eseményen.

A WCG hivatalos játékainak kiválasztása előtt a rendezőbizottság számos országban online-kutatásokat folytatott a játékosok és közösségeik körében, továbbá szakértők véleményét is kikérte, hogy a végleges döntésnél a játékosok igényeit és a világ játékpiacának trendjeit is szem előtt tarthassa. A felmérésekből kiderült, hogy komoly igény van a korábbi, főként FPS-típusú játékokból álló paletta gazdagítására, és a már említett, új típusok felvételére. Kiemelt figyelmet kapott az újságírók technikai ellátásának javítása, valamint a sportesemény-jelleg biztosítása is.

A WCG 2005 hivatalos játékainak bejelentését követően a rendezőbizottság minden egyes játék esetében tájékoztatni fogja a World Cyber Games 2005 helyi szervezőit a szabályokról és a játék menetéről, hogy a nemzeti selejtezők zökkenőmentesen bonyolódhassanak.

A bejelentés egyben üzenet a WCG 2005 részt vevő országainak számára, hogy kezdjék meg az országos bajnokságok szervezését, amelyek alapján eldől, hogy az egyes országokat ki képviseli majd a novemberi világversenyen. A legkorábban márciusban induló online és offline országos selejtezők közel 1,25 millió játékost érintenek majd világszerte.

A World Cyber Games 2004 San Francisco-i döntője volt az első a játék történetében, amelyet külföldön rendeztek. Ennek sikerére alapozva jutottak a szervezők arra az elhatározásra, hogy a 2005. novemberében megrendezendő öt napos döntőre Szingapúrban kerüljön sor, a Szingapúri Gazdasági Fejlesztési Tanács (Singaporean Economic Development Board) aktív közreműködésével. Az ICM, a World Cyber Games központi szervezője még nagyobb hangsúlyt fektet a világ legnagyobb e-sport fesztiváljának idei döntőjére, amely egy igazi ázsiai informatikai nagyhatalom területén kerül megrendezésre. A verseny döntőjében 70 részt vevő ország 800 játékosa méri össze tudását.

A World Cyber Games (www.worldcybergames.com) sorozat 2000-ben indult a célból, hogy az e-sporton keresztül népszerűsítse a népek békés egymás mellett élését. Az eseményt évente egyszer, az idén ötödik alkalommal rendezik meg. A "Játékon túl" jelige alatt a World Cyber Games a világ egyik legelismertebb Cybersport-bajnokságává nőtte ki magát, ahol a díjak vitathatatlanul a legértékesebbek. A WCG büszke a "Digitális Szórakoztató Kultúra" területén betöltött éllovas szerepére. A 2005. évi játékra novemberben kerül sor, Szingapúrban.

A World Cyber Games (www.worldcybergames.com) sorozat 2000-ben indult- az eseményt évente egyszer, az idén ötödik alkalommal rendezik meg. A "Játékon túl" jelige alatt a World Cyber Games a világ egyik legelismertebb Cybersport-bajnokságává nőtte ki magát.

A WCG 2005 Hivatalos Játékai

Pc

StarCraft: Brood War - RTS
WarcraftⅢ: Frozen Throne - RTS
Warhammer 40,000 : Dawn of War - RTS
Counter Strike: Source - FPS
FIFA 2005 - Sport
Need for Speed : Underground 2 - Sport

Konzol

Halo 2 (Konzol/Xbox) - FPS
Dead or Alive Ultimate (Konzol/Xbox) - Akció