Klaudia
-3 °C
3 °C

Várakozások felett teljesített a Nokia

MTI
2005.01.27. 15:05

A finn Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a vártnál alacsonyabb forgalomcsökkenést jelentett a negyedik negyedévről, és új készülékei piaci sikerének köszönhetően eladásainak erőteljes növekedését jelezte előre az első negyedévre. A negyedik negyedévi eredmény részvényenként 0,23 euróra csökkent az egy évvel korábbi 0,25 euróról, szemben a vállalat által korábban jelzett 0,16-0,18 euróval és a 0,19 eurós piaci konszenzussal. Az eredmény láttán a Nokia részvénye nyolc százalékkal, 11,85 euróra szökött fel a déli órákra, jelentős szerepet vállalva ezzel a DJ Stoxx európai technológiai alindexének három százalékos emelkedésében.

Az eredmény javított a Nokia egyébként eléggé lehangoló képet mutató tavalyi évén. A konszern áprilisban profitfigyelmeztetést adott ki a piaci ízlést nem követő készülékei csökkenő forgalma miatt, majd az év hátralévő részében árcsökkentéssel próbálta megállítani a folyamatot, miközben lázas igyekezettel látott neki egy új termékpaletta összeállításának. A negyedik negyedévben hetet piacra dobott kilenc újonnan kifejlesztett modelljéből és további negyven modellt jelentett be az idei évre. A negyedik negyedévi értékesítési árbevétel és eredmény a készülék eladási rekordnak, az átlagos eladási ár stabilizálódásának, valamint a hálózati infrastruktúra fejlesztő üzletág várnál jobb teljesítményének köszönhetően múlta felül az előzetes becsléseket. A hálózati infrastruktúra üzletág forgalma 12 százalékkal 1,91 milliárd euróra szökött fel.

A negyedév folyamán a készülékeladások 19 százalékkal 66,1 millióra emelkedtek, 34 százalékos részesedést biztosítva a Nokiának a világpiacon a negyedévre, és 32 százalékosat az egész évre vonatkozóan. A Nokia becslése 643 millióra teszi a tavalyi világpiaci forgalmat. A csoport negyedik negyedévi nettó értékesítési árbevétele 3 százalékkal 9,1 milliárd euróra emelkedett, szemben a 8,5 milliárdos piaci konszenzussal és a Nokia saját 8,4-8,6 milliárdos előrejelzésével.