Auguszta
-4 °C
2 °C

Megjelent az EagleEye kémelhárító szoftver

2005.01.31. 11:42

A régióban először Magyarországon mutatkozik be az amerikai védelmi intézmények figyelmét is fölkeltő kémelhárító szoftver, az EagleEye, mondta el az MTI-nek Kaiser László, a SaveAs Kft. technikai igazgatója. A hálózatba kötött gépek munkaállomásain és szerverein történő eseményeket naplózó, és szükség esetén beavatkozó szoftver magyar-amerikai közös fejlesztés eredménye.

Az EagleEye v1.0 úgynevezett monitorozó szoftver, amellyel a hálózatba kötött gépeken minden adat és dokumentum nyomon követhető, és megakadályozható, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a bizalmas anyagokhoz. A szoftver leleplezi azokat a hozzáférési jogosultsággal rendelkezőket, akik a titkokat illetékteleneknek adják át, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az elektronikus kémkedés mögött általában valamely belső munkatárs hanyagsága, rosszabb esetben szándékos rosszindulata áll.

A SaveAs a szoftvertől tavalyi csaknem 400 millió forintos forgalmának 20-30 százalékos megugrását reméli, hiszen az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy az elektronikus üzleti hírszerzés térnyerésével párhuzamosan a komoly titkokat őrző vállatok biztonsági kiadásai is jelentősen emelkednek. Kaiser László szerint igazi áttörés jövőre csak azért nem várható, mert a költségvetési intézmények - köztük rendkívül értékes adatállománnyal rendelkező szervezetekkel - informatikai fejlesztési költségvetése a 2004-esnél is kurtább lehet az idén.