Piroska
-2 °C
5 °C

Kormányzatok is használhatnak Linuxot

2005.02.22. 12:20
Az IBM és a Novell bejelentette, hogy a Suse Linux Enterprise Server 9 több új biztonsági tanúsítványt szerzett. Bár sok informatikai szakember már elismeri, hogy a Linux más operációs rendszerekhez képest kiemelkedő biztonságot nyújt, szükség van a minősítési folyamatra ahhoz, hogy a kormányzatok és kormányzati hivatalok bevezethessék a Linuxot.

Az IBM eServer családján futó SUSE LINUX Enterprise Server 9 úgynevezett Common Operating Environment elnevezésű megfelelőségi tanúsítványt szerzett, amely a kereskedelmi forgalomban kapható informatikai termékek funkcionalitását és együttműködését hitelesíti, és lehetővé teszi, hogy a Linuxot a kormányzat legérzékenyebb és legfontosabb alkalmazásait futtató rendszerekben alkalmazzák.

A másik megszerzett papírt, a Common Criteria tanúsítványt az informatikai szakemberek és kormányzati hivatalok ISO szabványként (ISO/IEC 15408) ismerik el, melyet a szövetségi kormány és más szervezetek a műszaki termékek biztonságának és megbízhatóságának kiértékelésére használnak. A tanúsítvány egy szükséges és szabványos módszert biztosít a biztonsági követelmények megfogalmazására, és szigorú követelményeket határoz meg a termékek kiértékelésére.