József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szabályokkal akadályozzák a telefonos csalókat

Napi Gazdaság
2005.02.24. 11:16
Csütörtökön várhatóan elfogadja az Európai Parlament azt a jogszabályt, amely illegális tevékenységgé nyilvánít egyes, a fogyasztóktól nagy összegeket kicsaló telefonos nyereményjátékokat.

A mobilon érkező üzenet szerint nagyobb összeg ütheti a telefontulajdonos markát, amennyiben visszahívja a megjelölt számot. A nyeremény átvételének már csak egy apró feltétele van: állni a játék működtetőinek adminisztrációs és adózári kiadásait. A legnagyobb gondot Nagy-Britanniában okozza a hiszékeny mobiltulajdonosokat megkárosító tevékenység, a BBC News információi szerint itt évente 150 millió fontra rúg a játékot működtető csalók bevétele. A brit hatóságok kezét pedig elsősorban az kötötte meg eddig, hogy a szóban forgó cégek székhelye kívül esett a szigetországon.

A csütörtökön elfogadandó jogszabályt kötelezően minden uniós tagállamnak át kell vezetni nemzeti szinten is, így a hasonló játékokkal milliós összegeket kicsaló vállalkozások napjai meg vannak számlálva - állítja Diana Wallace európai parlamenti képviselő. Az illegalitásról rendelkező jogszabály erejét az adja, hogy az az Unió tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tiltásáról szóló, vagyis a versenyszabályozás része lesz.