Eleonóra
-1 °C
2 °C

Konferencia a térfigyelő kamerákról

MTI
2005.04.04. 17:58
Költséghatékony elemzésekre lenne szükség annak eldöntésére, érdemes-e a térfigyelő kamerákat működtetni, telepíteni Magyarországon. Erről Majtényi László beszélt hétfőn Pécsett.

Olyan árat fizetünk, amely megéri a biztonság növekedését? -tette fel a kérdést a volt adatvédelmi biztos utalva arra, hogy az ország egyre több pontján építenek ki térfigyelő rendszereket biztonsági okokra hivatkozva.

A volt ombudsman egy e témában rendezett konferencián úgy ítélte meg: "megszűnik az individualitás, ha mindenhol megfigyelnek bennünket csak azért, mert néha elvisznek egy-egy személyautót".

Hozzátette: bár a közterületeken, vagy ügyfélterekben elhelyezett képrögzítő eszközök nem működnek eredménytelenül, hisz sok esetben segítenek bűnözők felkutatásában, könnyen kijátszhatók, ezért egyáltalán nem hatékonyak.

Földes Ádám adatvédelmi programvezető rámutatott: az emberek kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezért nem vehetik természetesnek, hogy megfigyelik őket.

A szakember nehezményezte, hogy Magyarországon egyetlen, térfigyelő kamerákra vonatkozó konkrét vizsgálat, hatástanulmány sem áll rendelkezésre, és mindig, amikor valaki a rendőrségtől ilyet kér, kizárólag arról kap adatokat, hogy ezen eszközök adott idő alatt hány bűncselekmény felderítéséhez járultak hozzá.

Szabó Máté, az Eötvös Károly Intézet adatvédelmi szakértője arról szólt, hogy a rendőrségi és az önkormányzati térfigyelők mellett egyre több magánember és vállalkozás működtet kamerákat. Az utóbbiak közül azonban sokan azt hiszik, az üzleti érdek ugyanazon a szinten van, mint a másik ember alkotmányos joga.

Székely Iván, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem docense felvetette: értelmes párbeszédre lenne szükség a kamerákat pártolók és ellenzők között annak érdekében, hogy a jelenleginél részletesebben kidolgozhassák a térfigyelő kamerák használatának hazai szabályait.ű