Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vészkonferencia az űrhulladékról

MTI
2005.04.18. 12:36

Hétfőtől három napon át 250 szakember tanácskozik Darmstadtban, az Európai Űrügynökség repülésirányító központjában arról, hogy mit lehetne tenni a Föld körül keringő űrhulladék-tömeggel. Becslések szerint a hulladék az elmúlt negyven év során mintegy százezer különböző méretű tárgyból gyűlt össze, s az egyes hulladékdarabok mérete a levált rakéta-fokozatoktól a kozmoszban végzett szereléskor elvesztett csavarhúzón vagy éppen védőkesztyűn át a kavics nagyságúkig terjed.

Az űrben keringő kóbor hulladéktárgyak akkor is kárt okozhatnak, ha tényleg csak kavics méretűek: Heiner Klinkrad tudomása szerint az elmúlt években az ilyenekkel való találkozás következtében nyolcvan ablaküveget kellett kicserélni különféle űrjárműveken, de mutatkoztak karcolások, sőt "találatnyomok" a Hubble űrteleszkóp Földre visszahozott napelemein is.

A környezetvédelem tehát a jövőben már a csillagokhoz vezető utakra is kiterjedhet. Hogyan és mi módon, arról a tanácskozás végeztével, szerdán tudnak közelebbit mondani a darmstadti konferencián részt vevő tudósok, szakértők.