Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Új szer macskaallergia ellen

MTI
2005.05.02. 11:44
A kaliforniai egyetem (UCLA) kutatói olyan immunterápiát dolgoztak ki, amely megóvja a macskaszőrre allergiás egyéneket a szénanáthára és asztmás rohamokra emlékeztető tünetektől

A cicák szőrére allergiás betegeknek elég egy "négylábú prémes ragadozó" jelenléte a lakásban, s az illető máris prüszkölni kezdenek, a szemük bepirosodik és viszket, rosszabb esetben a bőrén is kiütések jelennek meg.

Az egereken már sikerrel tesztelt új terápia lényege egy fehérjevegyület, amely az emberi immunrendszer elemeiből és bizonyos macskafehérjék alkotórészeiből áll. Az utóbbit a kutatók összekapcsolták az immunglobulin G antitesttel, amely általában meggátolja az allergiás reakciókat, amikor hozzákapcsolódik bizonyos immunsejtek megfelelő receptoraihoz.

A fenti fehérjekeverékkel etetett egerek akkor sem mutattak allergiás tüneteket - vérükben elmaradt a hisztamin nagyméretű megjelenése -, amikor környezetükben hatalmas mennyiségű allergén volt jelen, írták a kaliforniai kutatók a Nature Medicine internetes kiadásában.

A terápia egy fajta "önblokádon" alapul: a hisztamin termelésért felelős immunglobulin E ugyanis rákapcsolódik a mesterségesen létrehozott fehérjevegyületre, s ezáltal sikerül elérni, hogy a két immunglobulinra fogékony receptorok mintegy összefonódjanak.