Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

'Csalódás a Longhorn'

2005.05.10. 11:24

Paul Thurrot Microsoft-specialista szokatlanul éles szavakkal kritizálja a Windows XP utódjának szánt operációs rendszer jelenlegi állapotát. A Longhorn fejlesztése tavaly gyakorlatilag elölről kezdődött. A végfelhasználó szemszögéből a Longhorn jelenlegi változata alig különbözik az XP-től. Utóbbival összevetve az elmúlt év fejlesztései inkább visszalépést jelentettek. Így a mostani legújabb Longhorn változatokban nincsen már meg a tavaly központi újdonságként dicsért oldalsó csík (sidebar), kesereg Thurrot.

Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a Microsoft 2004-ben mással foglalkozott. Thurrot szerint a redmondi konszernnél a Longorn fejlesztését gyakorlatilag elölről kezdték, mivel a régi XP-alap már nem felelt meg a tervezett új technológiáknak. Ehelyett a Windows Server 2003 SP1-re építkeztek. Így a rendszert könnyebb volt felosztani komponenseire, véli Thurrot. Ez egyrészt a fejlesztés megkönnyítése miatt fontos, másrészt segítheti a rendszer ügyfelek igényeihez való jobb illesztését.

Bár az már világos, hogy néhány remek funkció, például az Aero felhasználói interfész csak a Longhorn későbbi változataiban jelenik meg, a Microsoft elszalasztotta a lehetőséget arra, hogy megfelelő lelkesedést ébresszen az új generációs Windows iránt, kesereg tovább a szakértő.