Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Harmincmilliárdot költ 3G-re a T-Mobile

MTI
2005.05.31. 15:03
A T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. az idén 30 milliárd forintot költ a harmadik generációs mobilhálózat (3G-UMTS) fejlesztésére, és júniustól a fővárosban megkezdi a hálózat zárt körű tesztelését.

Sugár András, a társaság vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy reményeik szerint a 3G hálózat még 2020-ban is versenyképes lesz azért, mert az eddigieknél hatékonyabb hang- és adatávitelt tesz lehetővé. Hozzátette: az idei 30 milliárd forintba beleértendő az a 17 milliárd forint is, amit licencdíjként kell kifizetniük. A 3G szolgáltatás kereskedelmi bevezetését a társaság karácsony körül tervezi, de ennél pontosabban nem jelölték meg az időpontot.

A T-Mobile-nak a hálózatot az Ericsson szállítja, s jelenleg másodpercenként 384 kilobites adatátviteli sebesség érhető el rajta. A cég tervei szerint az év végére ez 1 megabitre nő.

Sugár András kifejtette: a 3G hálózat megtérülési ideje jóval hosszabb lesz, mint például a 2G-é, de a T-Mobile elég erős ahhoz, hogy ezt az időt kivárja, illetve finanszírozni tudja. Aláhúzta: a felhasználók átlagosan 3 évente cserélik készüléküket, s így várhatóan 2008-2010-ben az ügyfelek 80 százalékának már 3G-s adatátvitelre is alkalmas mobilja lesz.

A vezérigazgató elmondta: jelenleg Budapest egy részén működik a 3G-s hálózat, aminek terjedelmét folyamatosan növelik. Kifejtette: technológiai szempontból a jelenleginél gyorsabb ütemben is tudnának haladni az építéssel, ám a lakóközösségekkel való antenna-elhelyezési egyeztetések elhúzódása lassítja a folyamatot.