Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A biotechnológia a jövő iparága

MTI
2005.06.14. 13:42
A biotechnológiát világszerte mint a jövő iparágát emlegetik. Ausztriában az Egyesült Államokhoz, Nagy-Britanniához de még Németországhoz képest is csak viszonylag későn, a kilencvenes évek közepén jelentek meg a szakma első fecskéi. Az ágazat még azóta sem nőtt valami nagyra, de amilyen kicsi annyira kitartó.

Németországban a kilencvenes évek közepén kezdődött el a biotechnológiai korszak. "Mindent finanszíroztak, aminek egy kicsit is köze volt a biotechnológiához. Ennek megfelelően magas volt a kudarcok aránya is" - mutat rá Thomas Fischer, a bécsi Austrianova pénzügyi és általános igazgatója. A cég az eddig nehezen gyógyíthatónak tartott hasnyálmirigy rák egy új terápiás eljárásának kifejlesztésén dolgozik, amely már az engedélyezési eljárás harmadik szakaszában, a klinikai vizsgálatok szakaszában tart.

2003-ban az osztrák biotechnológiai ágazat 2,4 milliárd eurós forgalmat bonyolított. Kutatási kiadásai 370 millió euróra rúgtak, egyéb beruházásai pedig 110 millióra. Összesen mintegy hetven élettudománnyal foglalkozó fiatal vállalkozás működik Ausztriában, ezeknek is 75 százaléka Bécsre, Alsó-Ausztriára és Burgenlandra koncentrálódik. A gyógyszeripari kutatásokat folytató vállalatokkal együtt az ágazat mintegy 6500 főt foglalkoztat.